Hverdagens helte: Emma Martiny

Hverdagens helte: Emma Martiny

Jeg tror på at det er godt at have en række inspirationskilder eller en række såkaldte rollemodeller – jeg kalder dem hverdagens helte, som du kan spejle dig i i situationer hvor du ikke selv lige ved hvad du skal gøre. Derfor vil jeg introducere Jer for mange af de kvinder, der inspirerer mig i min hverdag. Vi starter ud med skønne Emma Martiny, som jeg synes har det dejligste sind, gåpåmod og en smittende kreativitet.  

1. Hej Emma, vil du introducere dig selv for mine læsere?

Hej søde Cille og alle jer, der læser med.

Mit navn er Emma Martiny, jeg er 22 år og bor i fine Århus. Jeg er nogens kæreste, veninde, datter, storesøster og alt muligt der imellem, og de sidste 6 år har jeg blogget på EmmaMartiny.dk. Jeg ser min blog som et personligt livstilsmagasin, hvor jeg deler både billeder, tekst, video og lyd om mad, mode, skønhed og iværksætteri samt tanker om det at være en ung kvinde i starten af 20’erne.

En af mine store passioner er madlavning, hvorfor jeg har udgivet to kogebøger (”Skønne salater & vidunderligt tilbehør” i 2015 og ”Herlig & ærlig mad” i 2016). Derudover arbejder jeg også en smule på andre forfatteres bogprojekter, og så har jeg for nyligt startet en virksomhed med en god veninde. Og nårh ja! Så er jeg forresten også studerende på Journalist højskolen.

 2. Du er en af de kvindelige iværksættere som jeg er utrolig inspireret af, hvordan ser du dig selv som iværksætter og hvorfor startede du ud som selvstændig?

Jeg synes ofte, at ordet ”iværksætter” kan give lidt de forkerte associationer, da man (eller i hvert fald jeg) kommer til at tænke på en, der er enormt profitorienteret. I ved, typen, der starter en virksomhed, alene fordi det er en god forretning, men uden nogen egentlig mission. Sådan ønsker jeg bestemt ikke, at mit arbejdsliv skal forme sig. Jeg ønsker, at de ting, jeg bringer til bordet, skal kunne hjælpe andre mennesker og ikke kun mig selv. Det føler jeg, mine kogebøger gør, da de inspirerer til sundere mad og gode vaner. På samme måde håber jeg også, at min blog inspirerer folk, og jeg er overbevist om, at vores kalender vil kunne agere en hjælpende hånd i rigtig manges menneskers hverdag.

3. Hvordan er en typisk hverdag for Emma og hvad giver det selvstændige liv dig?

Det er vigtigt for mig, at mine passioner (jeg har stadig været ved at kalde det arbejde) ikke prioriteres over mit sociale liv og velvære. Det lykkes ikke altid, men jeg forsøger, blandt andet ved at stå tidligt op, så jeg kan nå meget af det, jeg gerne vil, inden resten af verden får sko på. Hvordan resten af min dag udformer sig, er utrolig forskelligt. Nogle dage skal jeg være på studiet, andre dage tager jeg på kaffebar og hamrer i tasteturet, og andre dage eksperimenterer jeg i køkkenet fra morgen til aften. 

4. Pt har du gang i en række kogebøger og et nyt kalenderprojekt, hvad betyder det for dig at skabe nye projekter?

Jeg har altid haft en enorm skabertrang, så jeg kan slet ikke lade være med at springe ud i nye projekter. Af en eller anden grund er jeg ikke så bange for at fejle, som andre beskriver for mig, de kan være, og det er klart en af mine styrker. Jeg er meget mere bange for ikke at nå at opleve det, jeg drømmer om, bare fordi jeg aldrig tog springet.

5. Hvad inspirerer dig og hvor vigtig er inspirationen for dig?

Jeg bliver inspireret, når jeg føler, at jeg kan gøre en forskel. Jeg bliver så glad og inspireret, når jeg modtager billeder fra folk, der har lavet mine opskrifter med succes, eller når nogle fortæller, at jeg har gjort en forskel for dem på en eller anden måde. Dét inspirerer mig og motiverer mig helt vildt.

6. Hvem er dine rollemodeller og hvorfor er det vigtigt at have nogle at ”se op til”?

Mine venner og veninder er på mange måder mine rollemodeller. Jeg gør mig meget umage med at omgive mig med mennesker, der løfter mig op og gør mig klogere, og jeg beundrer virkelig mange af de seje damer og mænd, jeg får lov til bruge tid sammen med i min hverdag. Det kan skyldes mange forskellige egenskaber – alt fra virksomhedssnilde til næstekærlighed og/eller humor.

7. Hvis du skulle give et tip til andre kreative, som gerne vil i gang med selvstændige projekter, hvad skulle det så være?

Bryd processen ned i steps, og tag dem så ét af gangen. Alt virker stort og uoverskueligt, når man ser på det i helhed, men når det brydes ned i små bidder, er det pludselig meget mere spiseligt. Lad dig ikke bekymre for meget over alt det, du ikke ved endnu, og tag en ting ad gangen.

8. Du har skrevet en række spændende kogebøger, hvad betyder mad for dig og hvorfor er det så vigtigt for dig at sprede budskabet om sund og nem mad til andre?

Mad er næring og nydelse, og god, sund mad er noget af det bedste, vi kan give os selv og andre. Det er noget, vi alle har til fælles, og som kan påvirke vores krop og psyke både i en positiv eller negativ retning, hvilket jeg finder enormt interessant. Min kærlighed til mad skyldes desuden, at mit køkken er det sted, hvor jeg kan være kreativ. Her kan jeg lege med farver, smage, konsistenser, og det bedste er, når jeg kan dele mine kreationer med andre bagefter.

9. Hvad er balance for dig og hvordan sørger du for at have det i din hverdag?

Jeg tror aldrig, at man finder den helt perfekte balance, hvor alt bare spiller. I stedet må vi konstant forsøge at justere på knapperne og prioriteterne i vores liv, så det føles rigtigt på det pågældende tidspunkt. En ting, jeg altid husker mig selv på, er at jeg kan alt (i hvert fald næsten), men jeg kan ikke alt på én gang.  

10. Hvis det gode liv var en ret, hvilke ingredienser skulle så i gryden?

Flow. Passion. Grin. Udfordring. Fordybelse. Ro. Og (vigtigst af alt er) kærlighed.

Du kan følge Emma her: http://emmamartiny.dk

Velkommen

Velkommen

Yogaens indtog

Yogaens indtog